Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 12 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

DNEVNIK 24 UR LE MANS

VRSTE ROLANJA - DRUGE KATEGORIJE
AddThis Social Bookmark Button

>Mlad Ljubljančan je želel svojo izkušnjo delil z nami. Svoje doživljanje 24 urnega rolanja je podrobno opisal.Gre za zelo zanimivo, sicer fizično zelo naporno izkušnjo. Kakor pravi Peter, je na koncu ves trud poplačan in počutje po vsem tem odlično.

 

 

 

Mojih 24 ur rolanja (Peter Korez) Francija 29.6.2014

 

V Francosko mesto Le Mans sva s Črtom kot ekipa Rolerskega kluba Ljubljana prispela že v četrtek. Noč pred tekmo je bila zelo bučna, ker so v kampu imeli zabavo do jutranjih ur. Midva pa sva si privoščila dober počitek in spanec. Spala sva do desete ure zjutraj, nato pojedla zajtrk in se odpravila na dirkališče. Po prevzemu čipov in štartnih številk sva si ogledala tudi sejem, ki je bil postavljen na samem dirkališču. Kmalu je napočil čas, da sva se vrnila v šotor in pripravila na samo tekmovanje. Na rolerski paradi se je zbralo veliko ljudi, vendar so se organizatorji precej ustavljali, kar ni bilo všeč večini tekmovalcev, prav tako pa je po zaključku prvega kroga pričelo deževati. Po paradi sva v šotoru pripravila energijski obrok hrane, nato pa sem moral že pohiteti na dikrališče, ker so se že začele kvalifikacije. Na kvalifikacijah sem dobil občutek o samem poteku proge, saj sem moral 300 metrov ciljne ravnine prevoziti čim hitreje. Kljub temu, da sem kvalifikacije odpeljal s precej rezerve sem vseeno končal nekje na sredini startne skupine.

 

Start v Le Mansu je enak kot na dirkah z motorjem. Rolerji so postavljeni na drugi strani steze, tekmovalci morajo preteči stezo, se obuti rolerje in startati. Najhitrejši so za to porabili samo 15 sekund, sam pa sem si vzel malce več časa, saj sem hotel imeti pravilno zavezane svoje Bont Vaypor rolerje z Matter G13 koleščki in Bont JESA ležaji. Počasen start mi je prihranil žulje, ki bi drugače nastali zaradi mokrih nogavic. Po startu sem bil med zadnjimi in nato pa sem v naslednjih dveh krogih prehitel vse tiste, ki so me na startu prehiteli.

 

Ovinke sem v prvih krogih odrolal brez zaviranja, saj sem hotel obdržati čim več hitrosti. Na začetku je bilo nekaj gneče in zato je bila vožnja v ovinkih precej bolj zabavna. Po dveh krogih sem prehitel večino tekmovalcev in tekmovalk zato sem imel pred sabo precej manj prometa kar mi je omogočalo, da sem progo prevozil s precej večjo hitrostjo pri čemer sem moral uporabiti vse svoje znanje tehnike pravilnega zavijanja z največjo stabilnostjo, saj so Matter G13 kolesa za suho stezo, ki na mokri podlagi niso imela najboljšega oprijema.

 

Po dveh urah vožnje me je Črt poklical po mobilnem teleflonu in mi sporočil mojo trenutno uvrstitev, zato sem se odločil, da bom na postanek prišel po še dveh dodatnih krogih. V boksih sem nato zamenjal rolerje s Powerslide Phusion 4 in Bont Mayhem koleščki ter Adams Ceramic Bearing ležaji, ter napolnil svoje zaloge hrane. Postanek je bil precej kratek, saj sva daljšega načrtovala po štirih urah vožnje. Bont Mayhem koleščki so mi zagotavljali precej več oprijema na mokri podlagi, kar mi je še dodatno dvignilo samozavest in mi omogočilo, da sem takrat dosegal hitrejši tempo.

 

Po štirih urah vožnje sem se šel okrepiti. Imel sem daljši postanek. Zamenjal sem očiščene ležaje, podvozja in kolesa. Ko sem se malenkost umiril in pojedel me je kmalu zatem začelo tresti, saj sem bil pošteno premočen. Takrat še nisem kazal znakov utrujenosti. Ponovno sem obul Bont Vaypor rolerje z G13 koleščki in mokrimi nogavicami, saj sva preostale pare hranila za bolj suho vreme. V naslednjih urah se je tako začelo temniti in kmalu so na stezi prižgali reflektorje, kar je bilo posebno doživetje, ki mi je še dodatno dalo motivacijo. V tem trenutku sem bil še na 12. mestu v solo razvrstitvi.

 

Po šestih urah se je tempo vseh začel zmanjševati zato so se počasi začele delati skupinice, kar mi je omogočilo prijeten klepet s sotekmovalci iz različnih kategorij in držav. Kljub temu nisem mogel najti skupine za svoj tempo, saj je bila večina v vožnji v hrib prehitra, v vožnji po hribu pa sem jih zaradi boljših koleščkov in predvsem čistih ležajev ter tehnike zavijanja brez napora prehiteval. Ponoči je tudi prvič za krajši čas nehalo deževati, kar je vožnjo kljub mokrim tlem in vetru naredilo bolj zabavno.

Po 10 urah rolanja sem izgubil precej mest in sem bil na 30. mestu med tekmovalci zato sem se odločil za drugačno taktiko. Vedel sem, da gredo tekmovalci spati, meni pa spanec ni bil potreben. Kljub temu pa sem potreboval daljši postanek, ki sem ga izvedel po 13 urah rolanja, saj je bila utrujenost že tolikšna, da 15 do 30 minut postanka ni zadostovalo. Moje nočno rolanje mi je prineslo dodatnih 9 mest in ko se je počasi začelo daniti sem že ugotavljal, da je do konca zgolj še nekaj ur rolanja. Ohranil sem počitke na vsaki 2 uri, kar mi je tudi pripomoglo, da sem lahko premagal vzpon v hrib nato pa sem odšel na daljši počitek. V eni vožnji sem spoznal sotekmovalca ter tekmovalca iz endurance kategorije s katerima smo se dogovorili o skupni vožnji. Jaz sem rezal zrak na spustih onadva pa na vzponih. Oba sta mi toliko dvignila moralo, da sem tistih 7 krogov odpeljal skoraj tako hitro kot v prvem delu tekmovanja. Kljub temu pa me je ta napor pošteno utrudil, zato sem naredil še en daljši postanek. Ob tem postanku sem ugotovil, da so tudi preostali solo tekmovalci zavili v bokse in čakali na zadnji dve uri tekme, pogled na razvrstitev pa mi je povedal, da imam možnost uvrstitve vse do 19. mesta, ki je bilo zgolj dva kroga oddaljeno. V zadnjih urah sem le s težavo premagoval vzpon in sem se moral na vzponu večkrat ustaviti za nekaj sekund, da sem ga lahko prevozil. Tudi spusti z ostrim desnim ovinkom so bili nevarni saj so zahtevali ogromno moči. V zadnjih urah sem imel še nekaj motivacije in tako sem bil v zadnjih 40 minutah celo na 19. mestu, vendar telo ni zmoglo nadaljnih naporov zato sva s Črtom sklenila, da zaključiva in se pred gnečo tekmovalcev še oprhava.

 

Na koncu sem v tistih 40. minutah izgubil 4 mesta in končal tekmovanje na 23. mestu s prevoženim 301.2 km. Po tekmi sva spremljala še podelitev, pospravila šotor ter odšla na odslužen počitek v hotel.

Rad bi se zahvalil svojim sponzorjem, ki so mi kakorkoli pomagali pri udeležbi, še posebej pa Rolerskemu klubu Ljubljana, Tiskovni agenciji MOREL z zastopstvom Bont.si ter rolanje.eu za medijsko in materialno podporo.

 

 

vir slik:24h in rkl

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top