Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 33 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

PRVI UNIKATNI ROLER

VRSTE ROLANJA - HITROSTNO ROLANJE
AddThis Social Bookmark Button

Pot je bila dolga in naporna, vendar se je trud izplačal, kajti pri ROLANJE.EU smo uspeli narediti prvi unikatni par rolerjev! Vas zanimajo podrobnosti?

 

 

 

 

 

Prvi »custom made« roler je končan! Izdelal ga je Blaž Grgič, član društva ROLANJE.EU


Vsekakor ni prvi roler, ki je bil izdelan v Sloveniji in ne smemo pozabiti, da je Alpina v poznih 90ih blestela v proizvodnji serijskih rolerjev in tudi razvoju le-teh za druge firme.

Ne pozabimo, da opisani roler ni serijski ampak unikaten. Tudi nekateri Slovenski tekmovalci  imajo izdelane rolerje (unikat) po nogi, ki so jih naročili v tujini. Cena takih rolerjev se giblje med 800 in 3000€.

Glede na njegovo znanje iz modelarstva in rolanja se je odločil, da rolerje naredi kar doma. Izračun za par zagotovo ni pozitiven, ampak pravi da je pri delu izredno užival. Projekta se je lotil tako, da je pregledal kaj rolersko tržišče ponuja in nato skušal pri svojem delu izpopolniti določene pomankljivosti drugih proizvajalcev. Po pogovoru z različnimi roleraši je v mislih že nastajala ideja. Ideja je vedno strogo ločena od končnega izdelka in marsikatera pot pri razvoju ni lahka, kot tudi ni bila njegova.

Čevelj je deljen na dva dela, na zgornjo usnjeno prevleko ter spodnjo školjko. Spodnja školjka je proizvod kakovostne tehnologije, saj je infuzijsko vakumirana na kalup. Vakuumska črpalka sesa lepilo po kalupu skozi cevke in prepoji karbon. Nastala je školjka, izdelana iz 100% ogljikova vlakna in visokokvalitetne epoksidne smole, ki ima certifikate tudi v letalstvu. Ogljikova vlakna se med seboj razlikujejo po kakovosti in v tem rolerju so boljše kakovosti, kakor v katerem koli serijskem rolerju. Za dodatnih 150€ bi lahko na obeh školjkah znižal težo še za približno 80g.

Inovativnost na rolerju je predel kamor se lahko shrani denar, manjši inbus ključ, športni čip za merjenje hitrosti ipd.

Notranjost ima na podplatnem predelu ovčje usnje, v petnem delu goveje usnje brez šiva, ter spominsko peno v notranjosti. Na podplatu roler nima nobenega vložka saj le tako lahko sile na asfalt prenašamo brez izgub.

Vsi kovinski deli v rolerju so iz inox jekla, ki zelo dobro prenaša natezne sile. Drsnik v notranjosti rolerja za pritrditev podvozja  je tehnično zelo dognan in ima izredno velik hod podvozja. Pri vijačenju podvozja nam vijak v drsniku ne beži in je vijačenje enostavno, kar je pri večini rolerjev velika nepotrebna pomankljivost.

Sam pravi da mu je največji problem pri izdelavi rolerjev povzročalo usnje, saj oblikovanje okoli okroglin ni enostavno, povrh vsega pa usnje diha in se ne razteza po vseh dimenzijah enako. Ko pa je že vse načrtovano za šivanje, pa ni dostopno šivalnemu stroju. Problem se je pojavil tudi tudi že na samem začetku pri odstranjevanju pozitivnega dela kalupa iz škojlke rolerja.

 

 

Podvozje in kolesa na sliki pripadajo starim rolerjem!

Številka čevlja: 43

Masa: 320g


Včeraj se je v garažni hiši testirali roler in prevoženih je bilo približno 5 km. Vse je teklo kot po maslu, vendar Blaž trdi, da so rolerji morda v petnem delu malo pretrdi in bi potrebovali debelejšo spominsko peno. Sam se zahvaljuje vsem, ki so prispevali k uspešnemu zaključku prvega projekta.

 

Čestitke s strani ekipe ROLANJE.EU!

 

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top